rss

Tarayınızda RSS Okuyucu yüklü ise,
Site haber akışımıza üye olabilirsiniz.

19 Haziran 2024

Bugün Günlük Ziyaret: 287 (287)

Toplam Ziyaret: 26.543.990 (24.401.294)

1000'inci sayımızı kutluyor, bizleri bugünlere getiren okurlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ediyoruz.
26 Mayıs 2024
Sayı : 1.046
Bu kayıt toplam
77 kez okundu.
fb sharer

'SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜRK MUTFAĞI'NDA YEMEKLER KONUŞULDU

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabından hareketle hayata geçirilen ve 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Mersin'in yöresel ürünlerinin sergilendiği programa katıldı.

'Sürdürülebilir Türk Mutfağı'nda yemekler konuşuldu
1 / 1 )  Görselleri büyük görmek için tıklayınız.

"Sürdürülebilir Türk Mutfağı; Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız" temasıyla düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri Valilik himayesinde Mersin İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Toros Üniversitesi ve Mersin Gastronomi Derneği (Gastromer) iş birliği ile 21- 27 Mayıs 2024 tarihleri arasında kutlandı.

Suphi Öner Öğretmenevi bahçesinde düzenlenen program, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'mızın okunması ile başladı.

Mersin'in pek çok farklı lezzetlerinin tanıtıldığı programda bir konuşma yapan Vali Ali Hamza Pehlivan; "Bugün bir araya gelmemize, 21-27 Mayıs tarihleri arasında 2022 yılından itibaren çeşitli etkinliklerle kutlanan Türk Mutfağı Haftası vesile oldu.

Türk Mutfağı Haftasının tüm yurtta ve yurt dışındaki Türk temsilciliklerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmasına Sayın Cumhurbaşkanımızın Saygıdeğer eşi Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde çıkartılan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" eseri başlangıç noktası teşkil etmektedir.

Adından da anlaşılacağı gibi hazırlanan bu eserin; gastronomi, mutfak, yemek kültürü alanında sahip olduğumuz asırlara dayalı tariflerin, yemeklerin, gıda ürünlerinin günümüze ve yarınlara taşınması açısından büyük önem arz eden bir çalışma olduğunu müşahade ediyoruz.

Kültürümüzün çok önemli bir parçasını teşkil eden Türk Mutfağının unutulmaya yüz tutmuş yemek tariflerinin hem kalıcılığının ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hem de bu yolla, ülke tanıtımına ve turizmine de katkı sağlanması hedefleniyor.

Türk Mutfağı Haftasının üçüncüsü bu yıl "Sürdürülebilir Türk Mutfağı; Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız" ana teması ile kutlanmaktadır. Yemek kültüründe sağlık elbetteki ön planda olması gereken unsurdur. Geleneksellik boyutu ile baktığımızda ise; Anadolu'da, her bakımdan zenginliklerle dolu bir coğrafya üzerinde yaşamaktayız.

Yaklaşık 10 bin yıl önce Anadolu'da buğdayın ekilip biçildiğinden tarihçilerimiz bahsediyor. Geçen yüzyıllar, bin yıllar içerisinde bu coğrafyada çeşitli uygarlıklar yaşadı. Son bin yılı aşkın bir sürede bizim medeniyetimiz, Türk medeniyeti bu coğrafyada hüküm sürmektedir.

Tarihten elde etmiş olduğu zenginlikleri, derinlikleri Orta Asya'dan Anadolu'ya taşımış olduğu zenginliklerle bütünleştirerek birleştirip bunu mutfağına da yansıtmıştır.

Mersin İlimizin ise 23 tescilli ürünü bulunmaktadır. Bunun yanında 3 ürünün de tescil onayı beklenmektedir. İnşallah önümüzdeki süreçlerde bunların da tescilini gerçekleştirilmesini sağlayacağız.

Mersinimizin tescilli ürünlerini hatırlatacak olursak; Anamur Batırığı, Anamur Muzu, Bozyazı Kavutu, Erdemli Lamas Limonu, Erdemli Muzu, Gezende Eriği, Gülnar Kuş Üzümü, Mersin Cezeryesi, Mersin Kerebici, Mersin Tantunisi, Mut Kayısısı (Yaş Sofralık), Mut Zeytinyağı, Silifke Yoğurdu, Silifke Çileği, Tarsus Beyazı Üzüm (Topacık), Tarsus Biberiyesi, Tarsus Fındık Lahmacunu, Tarsus Humusu, Tarsus Kebabı, Tarsus Sarıulak Zeytini, Tarsus Sarıulak Zeytinyağı, Tarsus Yayla Bandırması, Tarsus Şalgamı tescilli ürünlerimizdir.

Tescil onayı bekleyen ürünlerimiz ise; Anamur Çileği, Mersin Bez Dokuması Bükme ve Mersin Kan Portakalı'dır.

Peki bu tesciller ne fayda sağlıyor? Her şeyden önce sahip olduğumuz gıda ürünlerini ve bu gıda ürünleriyle yapılmış olan yemekleri kayıt altına almış oluyoruz. Bu sayede de sahiplenmiş oluyoruz. Bu yapılmaz ise zaman içerisinde unutulması ve üretilmesinin de terk edilmesi riski söz konusu.

Bu riski bertaraf etmek adına kültürümüzün diğer birçok değerlerine, ürünlerine, varlıklarına sahip çıktığımız gibi gastronomi alanında da mutfak kültürü bağlamında da değerlerimize ve asırlardır yapılagelen yemeklere, gıdalara odaklanmak suretiyle bugünlere ve yarınlara taşımamız gerekiyor.

Fikirlerimizi,projelerimizi ve imkanlarımızı birleştirerek, kamu kurumlarıyla, meslek kuruluşlarıyla, özel sektör kuruluşlarıyla, yerel yönetimleriyle bu alandaki çalışmalara ivme katmamız hem İlimizin hem de ülkemizin tanıtılmasına, gelişmesine, turizmin daha ileri noktalara gelmesine katkı sağlayacaktır. Bu alanda emek ortaya koyan herkese şükranlarımı sunuyorum' dedi.

Türk Mutfağının Gizli Hazinesi Mersin Lezzetleri Keşfi temasıyla şefler tarafından oluşturulan stantlar gezildi. Vali Pehlivan, standın arkadına geçerek şefler ile birlikte Mersin Kerebiçi hazırladı.



Son Haberler:
_assets/fotograflar

_assets/fotograflar

Mavi Bayrak'da 8.sıradayız

_assets/fotograflar

'Fikir Otobüsü'nde ödüller sahiplerini buldu

_assets/fotograflar

'Kızkalesi' ve 'Mersin Üniversitesi' denize bırakıldı

_assets/fotograflar

Minikler, denizin önemini öğrendi

_assets/fotograflar

eTwinning okul etiketi belgeleri verildi

_assets/fotograflar

Plajlar yaz sezonuna hazır

close 'Sürdürülebilir Türk Mutfağı'nda yemekler konuşuldu
'Sürdürülebilir Türk Mutfağı'nda yemekler konuşuldu
Mersin Tercüman.   Haftalık Yerel Siyasi Gazete.   Web Sitemiz'de bulunan hiçbir malzeme yeniden yayınlanmak amacı ile kullanılamaz. Copyright© Mersin Tercüman 2005, tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN
E-posta
 : 
Telefon
 : 
+90(506) 443 37 30
Adres
 : 
Kiremithane Mahallesi, İstiklal Caddesi, Atlas Apt. No:87 Kat:1 No:4 Akdeniz / Mersin
(Özgür Çocuk Parkı yanı - Atlıhan Oteli karşısı)
 
 
ARŞİV
Sayfa başı kayıt adedi: